Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto päätti perjantaina keskeyttää Pihlajalinnan Sastamalan Karkussa ylläpitämän hoivakoti Ikipihlaja Annen toiminnan osittain. Ohessa on otteita päätöksen yhteydessä julkisiksi tulleista tapahtumista, jotka johtivat aluehallintoviraston valvontakäynteihin ja lopulta yksikön toiminnan osittaiseen sulkemiseen.
Ensimmäinen epäkohtailmoitus Ikipihlaja Annen toiminnasta aluehallintovirastoon tuli kymmenes helmikuuta tänä vuonna. Ilmoituksen mukaan hoitajat tekivät paljon muuta kuin hoitotyötä. He siivosivat, pyykkäsivät, laittoivat ruokaa ja tiskasivat.
Ruokaan oli käytettävissä vähän rahaa. Epäkohtailmoituksen mukaan iltapalalla esimerkiksi lämmitettiin aamulta jäänyttä puuroa. Päivälliseksi saattoi olla yksi nakki ja kaksi perunaa.
Epäkohtailmoituksessa kerrottiin myös, että virkistystoimintaa, ulkoilua ja omahoitaja-aikaa ei ollut lainkaan. Samalla puututtiin myös haamuhoitajien käyttämiseen ja siihen, että hoitajia uhkailtiin, jotta nämä eivät arvostelisi toimintaa.
Epäkohtailmoituksen mukaan hoitajia kiellettiin toimittamasta asukkaita sairaalahoitoon. Ambulanssiakaan ei saanut tilata.
Niinpä, kun asukas kaatui yöllä, hänet jätettiin makaamaan lattialle yöksi, jollei hoitaja kyennyt yksin nostamaan asukasta. Rahan säästäminen olikin ilmoituksen mukaan pääosassa kaikessa. Tämä epäkohtailmoitus koski osin myös muita Pihlajalinnan toimintayksiköitä.
Sastamalan kaupunki teki ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin kuudes toukokuuta Ikipihlaja Anneen. Aluehallintovirastoon toimitettu tarkastuspöytäkirja ei nostattanut merkittävää huolta.
Kuudestoista lokakuuta aluehallintovirasto sai kuitenkin uuden epäkohtailmoituksen. Tämän ilmoituksen mukaan kahdessa kerroksessa asuneita 18 asukasta kohti oli vuorossa kolme hoitajaa. Työntekijöistä osa oli kouluttamattomia. Asukkaita otettiin kaiken aikaa lisää, vaikka asiakasturvallisuus oli ilmoituksen tekijän mukaan vaarantunut.
Tässä epäkohtailmoituksessa kerrottiin lattialle jääneestä asukkaasta, joka kuoli.
Vaikka asukkaista monet tarvitsevat paljon apua, saunotti yksi työntekijä yksinään asukkaita erillään olevassa saunaosastossa. Saunottajalla ei ollut edes puhelinyhteyttä osastolle.
21. lokakuuta myös Sastamalan kaupunki ilmoitti olevansa huolissaan Ikipihlaja Annen toiminnasta. Yksikköön oli tullut nopeasti monia uusia asukkaita. Kaupungilla ei ollut tietoa, oliko työntekijöitä lisätty riittävästi asukasmäärän kasvaessa.
Aluehallintovirasto teki ensimmäisen tarkastuskäyntinsä kaksi päivää tämän jälkeen. Aluehallintoviraston tarkastuskäyntien tuloksista kerromme tiistaina.