Sylvään rehtori Jari Andersson tuomittiin Turun hovioikeudessa

Turun hovioikeus on tuominnut Sastamalan Sylvään yläkoulun rehtorin Jari Anderssonin virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kurirehtoriksi nimetty Andersson (kok) on pitkään ollut mukana näkyvästi paikallisessa ja maakunnallisessa politiikassa, pyrkinyt mepiksi ja osallistunut televisio-ohjelmiin, joissa on käsitelty koulua ja yhteiskunnallisia asioita.

Andersson nosti oppilaiden englannin arvosanoja siitä, miten oppilaiden opettaja oli näiden kyvyt arvioinut. Virkavelvollisuuden rikkomisesta annetusta tuomiosta huolimatta oikeus oikeus ei tuominnut rehtorille rangaistusta.

Syyttäjä oli valittanut hovioikeuteen Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomiosta, kun käräjäoikeus hylkäsi taannoin syytteen.

Hovioikeuden mielestä rehtori toimi tietoisesti yli oman toimivaltansa, kun hän muutti 16 arvosanaa. Arvosanoista päättää lain mukaan opettaja. Rehtori on myöntänyt muuttaneensa arvosanoja ja piti opettajan antamia arvosanoja kovasti aiemmista arvioista poikkeavina.

Opettaja puolestaan perusteli arvosanojen laskemista aiemmista sillä, että edellisen opettajan antamat arvosanat eivät vastanneet oppilaiden todellista osaamista.

Oikeus jätti rehtorin tuomitsematta rangaistukseen, koska sen mukaan rehtori oli perustellusti siinä käsityksessä, että oppilaiden arvosanat eivät vastanneet opintomenestystä. Rehtori katsoi siis pyrkineensä saattamaan oppilaat yhdenvertaiseen asemaan muiden nuorten kanssa. Rehtori ei tavoitellut etua itselleen.

Andersson on muun muassa johtanut Vammalan kaupunginvaltuustoa ja Sastamalan kaupunginhallitusta sekä ollut Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriasiain neuvottelukunnan jäsen ja oppilashuoltoon liittyvän lainsäädännön uudistamistyöryhmän jäsen.

Seuraava uutinen

HAASTATTELU

UUTISET AIHEALUEITTAIN