Mikäli kaupunki vaihtaisi kaikki katuvalonsa ledivalaisimiksi, se saisi uusien valaisimien hinnan takaisin alentuneina sähkölaskuina kymmenen vuoden aikana. Laskelmassa ei ole otettu huomioon investoinnista aiheutuvia korkokuluja, jotka nykyisellä korkotasolla eivät muuta laskelmaa merkittävästi, eikä toisaalta myöskään sähkön hinnan nousupaineita tai uusien valaisimien vaikutusta valaisimien korjauskuluihin.
Kaupungilla on 7500 katuvalaisinta, joista lähes tuhat on jo ledivalaisimia. Vanhimpia elohopeahöyrylamppuja on noin 3000 ja suurpainenatriumlamppuja niitäkin noin 3000. Nämä vanhat lamput ovat keskimäärin 125 watin lamppuja. Vähintään vastaava valoteho on saavutettavissa 36 watin ledilampulla.
Valaisinta kohti eroa sähkönkulutuksessa on näin ollen vajaat 90 wattia. Mikäli valaisin palaa vuodessa 3800 tuntia, kertyy vuodessa säästöä vajaat 340 kilowattituntia. Mikäli kaupunki maksaa sähköenergiasta ja sen siirrosta yhteensä kuusi senttiä kilowattitunnilta, säästää kaupunki sähkölaskuissa valaisinpylvästä kohti vuodessa 20 euroa. 6500 valaisimella säästöä kertyy 130000 euroa.
Yhdyskuntatekniikan päällikön Pasi Lähteenmäen mukaan uuden ledivalaisimen hinta on noin 200 euroa, joten kokonaan uudet valaisimet eli 1,3 miljoonan euron investointi saataisiin maksuun kymmenessä vuodessa.
Mikäli kaupunki päätyisi vaihtamaan vain katuvalojen vanhat polttimot ledeiksi, olisi kustannus valaisinta kohti joitakin kymmeniä euroja (!). Investoinnin kuoletusaika olisi tällöin todella lyhyt.
Pasi Lähteenmäki kertoo, että kaupunki on kokeillut yhdessä risteyksessä 250 watin elohopeahöyrylamppujen vaihtamista 36 watin ledeiksi. Valaistusteho ei lamppujen vaihdon takia ainakaan heikentynyt.
Kaupungin talousarvioissa on viime vuosina osoitettu katuvalaistusverkon saneeraukseen 150000 euroa vuodessa. Koska sen on riitettävä myös moneen muuhun asiaan kuin ledivalaisimien hankintaan, on vuosittain kyetty hankkimaan 200–250 ledilamppua. Tätä tahtia pelkästään vanhimpien elohopeahöyrylamppujen korvaaminen kestää vähintäänkin kymmenisen vuotta.
Kaupunki valaisee katuja 185 kilometriä ja kevyen liikenteen väyliä 85 kilometriä. Valaisimia on näin ollen keskimäärin 36 metrin välein. Kasvattamalla valaisimien väliä samalla, kun vanhasta valaisintekniikasta siirrytään uuteen, on mahdollista laskea sähkönkulutusta edelleen. Tällöin investoinnin kulut kuitenkin helposti nousevat tuntuvasti. Kokonaan uusi valaisinpiste, eli uusi valaisintolppa ja uusi valaisin asennuksineen, maksaa noin tuhat euroa.
Sastamalan katuvalaistus käyttää sähköä vuosittain 2800 megawattituntia. Mikäli kulutus kyettäisiin laskemaan edes 1000 megawattituntiin, kertyisi säästöä sähkölaskuissa kuuden sentin kilowattituntihinnalla noin 108000 euroa vuodessa. Tällaisella säästöllä ledivalaisimien hankinta tulisi maksetuksi 12 vuodessa.
Sähkölaskun pienenemiseen liittyisi uuden tekniikan ansiosta myös se, että valoteho ei missään tapauksessa ainakaan heikkenisi.
