Suomessa testataan alle puolet siitä vähäisestä määrästä, johon on varauduttu. Testattujen määrä nousi vain 1100 suomalaisella torstaista perjantaihin, vaikka valtiovallan kukkarosta maksettava testauskyky olisi 2500 testattua suomalaista.
Olisiko nyt aika käynnistää kampanja sairastuneiden saamiseksi testiin? Näin ennen muuta sen takia, että pitkään ei lehtitietojen mukaan testattu edes varsin vakavasti sairastuneitakaan, mikäli he olivat ennen tartuntaa perusterveitä.
Suomalaiset ovat muutoinkin tottuneet siihen, että vielä pää kainalossakin käännytetään ambulanssin ovelta tai viimeistään sairaalan aulasta. Ei siis ole ihme, että nekään, joiden pitäisi testeihin nyt hakeutua, eivät niihin hakeudu.
Samaa terveydenhoitoomme voimavarojen vähäisyyden takia pesiytynyttä yliolkaisuutta sivuaa toinenkin hämmästelyni aihe. Jos sairaalahoidossa olevista koronapotilaista 40 prosenttia on tehohoidossa, pitäisikö osastohoitoon otettavien määrää lisätä ainakin niin kauan kuin siihen on mahdollisuus.
Nyt koronapotilaita varten tyhjennetyt osastot ovat lähes tyhjillään.
Lopuksi vielä hivenen ilkeä lisähuomio. Koska THL on vakuuttanut oireettomia koronan saaneita oleva 20–30 kertaa enemmän kuin todennetusti tartunnan saaneita, olisiko nyt oikea hetki testata esimerkiksi 2000 suomalaista sattumanvaraisesti? Testauskapasiteettiahan on vapaana siitä huolimatta, että yliopistojen ja kotimaisten yritysten voimavaroja ei ole otettu käyttöön.
Selviäisi nopeasti tuonkin THL:n väitteen totuudellisuus tai valheellisuus.