Reilu viikko sitten joukko ihmisiä Kreikan pääkaupungista Ateenasta ajatteli paeta virusta maaseudulle tai saarille. He saivat toiminnallaan aikaiseksi kaikkia Kreikassa asuvia koskevan ulkonaliikkumiskiellon. Lisäksi viranomaiset pelkäävät ateenalaisten nyt levittäneen virusta maan joka kolkkaan.
Tilanne Kreikassa ei nyt kuitenkaan ole mitenkään katastrofaalinen. Vaikka sairastuneita ilmaantuu lisää päivittäin, sairaiden määrä ei ole ainakaan vielä lisääntynyt räjähdysmäisesti. Koronavirukseen kuolleitakin on, mutta taudista parantuneiden määrä on suurempi kuin kuolleiden. Kreikassa ei olla Italian tai Espanjan kaltaisessa tilanteessa, ei lähelläkään.
Aiemmin tässä kuussa pääministeri Kyriakos Mitsotakis välitti puheessaan lääkärien toiveen ihmisille: –Älä käyttäydy, kuin olisit terve ja pysyisit sisällä välttääksesi sairastumista. Ajattele toisin. Käyttäydy, aivan kuin sinulla olisi virus, ja et haluaisi tartuttaa ketään.
Sunnuntai-iltana pääministeri Mitsotakis piti televisiossa puheen. Hän julisti ulkonaliikkumiskiellon maanantaiaamusta kello kuusi. Ajoitus oli kohtuullisen ikävä maanantaiaamuna töihin menevien kannalta.
Piti yhtäkkiä selvittää, minkälainen lupalappu pitää kirjoittaa, jotta poliisi ei passita takaisin kotiin kesken työmatkan. Tietoa ei ollut saatavilla virallisilta sivuilta, mutta Facebook pelasti tilanteen taas kerran. Vertaisryhmistä on yllättävän iso apu ulkomaillakin. Myöhemmin alkoi tulla virallistakin tietoa aiheesta.
Toinen ongelma oli tekstiviestin lähettäminen viranomaisille. Ulkonaliikkumiskieltoa voi rikkoa tietyistä syistä, jotka lähetetään viranomaiselle tekstiviestinä ja koodeilla merkittynä. Koodien tarkoitus selvisi nopeasti, mutta kaikki eivät silti ole saaneet viestin lähettämistä onnistumaan. Esimerkiksi ulkomaalaisista liittymistä ei viesti mene läpi viranomaisille. Sen sijaan kreikkalaisesta liittymästä viesti perille perille, vaikka kirjoittaisi latinalaisilla kirjaimilla.
Parhaimmillaan sekunneissa tuleva Metakinisi-vastaus oikeuttaa liikkumaan asioilla kaupungilla. Lisäksi pitää olla joko henkilöllisyystodistus tai passi mukana ulkona liikkuessaan. Tilannetta valvovat poliisit ja ilmassa säksättävät helikopterit ja pienoiskopterit.
Määräysten rikkomisesta rapsahtaa 150 euron sakko. Summa ei tunnu suomalaisesta kovin isolta, mutta kun sen suhteuttaa keskivertokreikkalaisen 600 euron kuukausipalkkaan, summa on jo huomattavan suuri. Harva ilahtuu, jos palkasta menee neljännes sakkoihin.
Tähän tilanteeseen tultiin, koska aiemmat toimenpiteet eivät olleet riittäviä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tai ne olisivat riittäneet, jos ihmiset olisivat noudattaneet aiemmin annettuja ohjeita, joilla rajoitettiin ihmisten kokoontumista ja suljettiin muun muassa ravintolat ja kahvilat. Vain take away -paikat saivat jatkaa toimintaansa.
Määräyksiä rikkovia on muistettu jopa tuhannen euron sakoilla ja avoimien ravintoloiden pitäjiä peräti 5000 euron sakoilla. Sellaisen sakon maksamiseen ei tavallisella kuppilan pitäjällä kerta kaikkiaan ole rahaa.
Sastamalalainen Anne Hietanen muutti vuodenvaihteessa Kreikkaan saatuaan töitä Ateenasta.