Kolumni: Turkki ja Unkari vaarantavat turvallisuutemme

Suomen pitäminen Naton porstuassa vaarantaa suomalaisten turvallisuuden varsin vakavasti, vaikka Venäjä on vetänyt neljä viidesosaa sotajoukoistaan Suomen rajalta Ukrainaan. Porstuassa Suomea pitävät ne kaksi maata, jotka eivät ole vahvistaneet Suomen hakemaa jäsenyyttä puolustusliitossa. Turkki ja Unkari ovat samat maat, jotka takavuosina halusivat monasti maantieteellisestä etäisyydestään huolimatta esiintyä Venäjän tapaan Suomen erityisinä ystävinä.

Nyt oikeusvaltion ja demokratian periaatteita kiertävät Turkki ja Unkari tarjoavat samalla tiellä paljon pidemmälle edenneelle Venäjälle mahdollisuuden hajottaa läntisen puolustusliiton rivejä, mikäli Venäjä päättää vaurioittaa vakavasti Suomen infraa. Iskemällä Suomen tai Ruotsin elintärkeään infraan tavalla, joka vaatisi läntistä puolustusliittoa vastaamaan tuntuvasti, mikäli kyse olisi vastaavasta tapahtumasta Nato-maassa, asetettaisiin puolustusliitto nykytilanteessa ilmeisen mahdottoman tilanteen eteen.

Varsinkin Suomen tilanne on heikko. Olemme lännen koilliskulmalla. Maamme on saari, jonne ja josta tavaraliikenne ja tietoliikenne kulkevat valtaosin Itämerta pitkin tai sen pohjalla olevissa kaapeleissa. Suurten tavaramäärien siirtämiseen soveltuvia maaliikenneyhteyksiä ei ole menneinä vuosina katsottu aiheelliseksi rakentaa Suomesta sen enempää Ruotsiin kuin Jäämeren rannikolle Norjaankaan.

Kaasuputkien räjäyttäminen Itämerellä, norjalaisen tietoliikennekaapelin katkeaminen ihmisen vaikutuksesta mantereen ja Huippuvuorten väliltä ja Venäjän yritys järjestää sotaharjoitukset länsimaiden tietoliikennekaapeleiden tihentymän päällä Atlantilla sekä tieto Venäjän kehittelemistä aseista vedenalaisia operaatioita varten nostavat karvat pystyyn. Osaamista vedenalaisien sabotaasien tekoon on esimerkiksi Pietarissa riittämiin.

Minä päivänä öljy- tai kaasutankkerit aiheuttavat yhteen törmäämällä valtavan katastrofin Porkkalan edustalla ja häiritsevät vakavasti Suomen kauppamerenkulkua tai maamme tietoliikenne- ja sähkökaapelit katkeavat noin vain meren pohjassa? Milloin Venäjä päättää kokeilla puolustusliiton porstuassa kärvistelevien maiden asemaa muiden Nato-maiden silmissä ja Naton yhtenäisyyttä tapahtumilla, joiden aiheuttajan on vaikea todistaa istuvan Kremlissä?

Juuri nyt on syytä olla varovainen ja varautua yllättäviin tapahtumiin. On syytä miettiä, mitä kukin meistä voi itse tai yhdessä muiden kanssa tehdä varautuakseen poikkeusoloihin. Tuleva talvi tulee parhaassakin tapauksessa olemaan Suomessa varsin poikkeuksellinen.