Englannin virusta 14 uutta tartuntaa – 14 muuta epäillään viruksen kantajiksi

Huomattavasti aiempaa tehokkaammin tarttuvaa koronavirusta on havaittu varmuudella jo kaikkiaan 17 ihmisellä Suomessa. 14 näistä tartunnoista on uusia. Kolmesta raportoitiin jo torstaina.

Lisäksi samoihin tartuntaketjuihin uskotaan kuuluvan vielä ainakin 14 sairastumista. Näiden ihmisten sairastumisen aiheuttaneen viruksen tyyppi on kuitenkin vielä määrittelemättä. Määrittely kestää Suomessa noin viikon.

Lisäksi kaikkia sairastuneiden lähellä olleita ei ole saatutestattua vielä senkään varalta, onko heillä lainkaan tautia vai ei. Mutatoituneeseen virukseen sairastuneita saattaa siis olla enemmänkin.

Tartunnoista viisi on todettu sairastuneiden perheenjäsenillä, jotka ovat olleet karanteenissa. Peräti yhdeksän on siis muita tartuntoja. Kaikki sairastumiset ovat Uudellamaalla ja Kymenlaaksosssa.

Mutatoituneen viruksen aiheuttamat sairastumiset liittyvät pääosin Britanniassa tai muualla ulkomailla matkustamaiseen itsenäisyyspäivän ja edelliskeskiviikon välillä. Sairastuneilla kaikilla on todettu Isossa-Britanniassa levinnyt virusmuunnos.

Myös Norja, Ruotsi ja Tanska ovat raportoineet viime päivinä useista uusista muuntuneen koronaviruksen aiheuttamista sairastumisista. Koronavirusrokotteen arvioidaan tällä tietoa suojaavan myös muuntuneen viruskannan aiheuttamalta taudilta.

Iso-Britanniasta Suomeen saapuva matkustajalentoliikenne on keskeytetty ensi maanantaihin asti. Hallitus suosittaa välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista maihin, joihin Suomessa kohdistuu maahantulon rajoituksia.

THL suosittelee, että jokainen Isossa-Britanniassa tai Etelä-Afrikassa itsenäisyyspäivän jälkeen oleskellut hakeutuu koronatestiin heti Suomeen saapumisensa jälkeen vaikka olisi oireeton tai jo käynyt testissä.

Viranomaiset ohjaavat Suomeen Isosta-Britanniasta tai Etelä-Afrikasta saapuvia rajanylityspaikoilla koronavirustestiin ja karanteeniin. Tavoitteena on tunnistaa kaikki virusmuunnoksen kantajat ja tartunnalle altistuneet mahdollisimman nopeasti.

Altistuneiden on noudatettava tiukasti karanteenimääräystä ja pysyttävä erillään muista ihmisistä 14 vuorokautta. Altistuneet on oireista tai niiden puuttumisesta huolimatta tetattava heti, kun altistuminen on havaittu ja uudelleen ennen karanteenin lopettamista.

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden on varmistettava, että ihmiset, joilla epäillään muuntuneen viruksen aiheuttamaa tartuntaa, tutkitaan ja ohjataan näytteenottoon välittömästi. Laboratorioiden on ohjattava tartunnasta kertovat näytteet viruskannan tarkempaan tutkimukseen THL:n ohjeiden mukaisesti.

Seuraava uutinen

HAASTATTELU

UUTISET AIHEALUEITTAIN