torstai 4. maaliskuu 2021
Puheenaiheet.fi
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Kolumnit
  • Videot
  • Yhdistykset
  • Viikkovisa
  • Periaatteemme
  • Yhteystiedot
Puheenaiheet.fi
Etusivu Urheilu
Seuran puheenjohtaja Ari Asplund seuraa Petri Keräsen ja Eveliina Hämäläisen harjoittelua.

Seuran puheenjohtaja Ari Asplund seuraa Petri Keräsen ja Eveliina Hämäläisen harjoittelua.

Sastamalan menestynein urheiluseura korostaa henkistä kasvamista

Juha-Tapani Kusnetsoff
marraskuu 29, 2018
Aihealueet: Urheilu, Uutiset
Jaa FacebookissaJaa Twitterissä

Paikkakunnan menestyksekkäin urheiluseura ei arvokisamitaleilla arvioiden ole Vammalan seudun Voima, Valepa, Suunta-Sepot eikä VaPS. Sastamalan Taekwon-Do -seuralla Euroopan mestaruuksia ja maailmanmestaruuksia on enemmän kuin muilla seuroilla yhteensä.

Eikä taekwon-do ole maailmanlaajuisesti pieni laji. Kaikkea muuta. Tampereella mahdollisesti järjestettäviin MM-kisoihin arvioidaan saapuvan jopa 1600 urheilijaa noin 70 maasta. Maailmancupeissa kisaa usein noin 2000 urheilijaa.

30-vuotiaan seuran valmennus on maailmanluokkaa. Opettajina toimivat moninkertaiset arvokisamitalistit Mikko Allinniemi ja Lasse Kuusisto. Allinniemellä on seitsemän danin musta vyö ja Suomen tuomarivastaavana toimivalla Kuusistolla viiden danin musta vyö. Allinniemi on yksi kolmesta suomalaisesta mestarista.

Arvokisamitaleja seuran jäsenillä on yhteensä pitkälti toistakymmentä. Yksistään Allinniemellä on kaksi henkilökohtaista MM-mitalia ja kahdeksan EM-mitalia. Parhaimmillaan Suomen maajoukkueen enemmistö koostui sastamalalaisista.

Korean armeijan kehittämää taistelulajia harrastaa aktiivisesti seurassa noin 70 eri-ikäistä ihmistä noin seitsenvuotiaista yli 50-vuotiaisiin. Vaikka junioreilla on omia harjoituksiaan, on budolajeihin lukeutuvalle taekwon-dolle ominaista se, että tytöt, pojat, naiset ja miehet harjoittelevat yhdessä.

Toinen ensimmäistä kertaa taekwon-don harjoituksissa käyvän havaitsema ero moneen muuhun lajiin on lämmittelyn ja venyttelyn todella merkittävä osuus harjoituksissa. Koska harjoituksissa on samalla kertaa varsin monenlaisia ihmisiä venyttelykin sopeutetaan yksilöiden omiin tarpeisiin. Yhden vartalolle on tärkeää keskivartalon lihasten lämmittely ja toisen vartalolle raajojen liikeratojen avaaminen.

Kolmas lajia muista erottava piirre on komentokieli korea. Mestari Mikko Allinniemi rauhoittelee koreaa pelästyviä kuitenkin sillä, että suomenkieliset ja koreankieliset lausuvat sanat likimain samaan tapaan aivan luonnostaan. Todella pitkälle aikovien on silti syytä tutustua jossain määrin myös kieleen. Allinniemi naurahtaa opiskelleensa taekwon-dossa tarvittavaa koreaa 30 vuotta.

Yhtä monipuolinen laji kuin yleisurheilu

Television urheiluohjelmia seuraava törmää useimmiten taekwon-dohon, kun urheilijat ottavat toisistaan tatamilla mittaa taekwon-do-ottelussa. Opitut tekniikat , nopeus, notkeus ja kehon hallinta yhdistyvät räjähtävän nopeisiin liikkeisiin ja niiden torjuntoihin. Ottelut ovat kuitenkin vain yksi viidestä tavasta kilpailla taekwon-dossa. Muita ovat liikesarjat, erikoistekniikat, voimamurskaus ja näytösottelu.

Mestari Mikko Allinniemi vertaa taekwon-dota monipuolisuudessaan yleisurheiluun. Saman lajin sisällä on monta lajia, joissa kilpailevat ja menestyvät peruslähtökohdiltaan erilaiset ihmiset. Siinä, missä yhdessä lajissa korostuu liikesarjojen kauneus, on toisessa menestyäkseen oltava ottelusilmää. Mahdollisuuksia menestymiseen erilaisille ihmisille antavat myös kamppailulajeille tyypilliset painoluokat.

– Harrastaminen ei sinällään vaadi mitään muuta kuin sen, että tulee paikalle, Mikko Allinniemi sanoo.

Hetken päästä hän kuitenkin korjaa sanomaansa. Vaikka fyysisiä ennakkoehtoja ei ole, henkiset lähtökohdat on hyväksyttävä.

Lajin harrastaminen vaatii nöyryyttä, mikä ei kuitenkaan tarkoita nöyristelyä tai alistumista. On kunnioitettava sekä itseään että muita. Ylpeys itsestä ei ole ylimielisyyttä. Sen, joka ei halua taivuttaa päätään kumarrukseen, on syytä etsiä toinen laji. Kerran on käynyt niinkin.

Henkinen puoli on puolet kaikessa

Se, että taekwon-do on budolaji, kertoo fyysiseen puoleen vahvasti liittyvästä henkisestä puolesta eli dosta. Itämainen ajattelu on mestari Allinniemen mielestä puolet kaikessa tekemisessä. Kyseessä on liikunnasta, jossa on henkinen aspekti. Länsimaisessa kulttuurissa mieli ja ruumis ovatkin hänen mielestään eriytyneet liiaksi. Mielen ja ruumiin yhteys on likimain katkennut.

– Taekwon-do on matka hyvään kuntoon ja omaan mieleen: niin heikkouksiin kuin vahvuuksiinkin. Tavoitteena on oman mielen vahvistaminen. Mielen asettaminen oikeaan asentoon, Mikko Allinniemi selvittää.

Siihen tarvitaan opastajia, jotka johdattavat oikeiden kysymysten äärelle. Kysymykset ratkeavat itsetutkiskelun avulla. Vastauksia ei anneta valmiina, mutta itsetutkiskelussa autetaan. Tukemalla oppimista autetaan persoonaa kehittymään.

Mestari ottaa esimerkiksi jännittämisen sekä sen käsittelyn ja hallinnan. Hän toteaa muutaman vuoden taekwon-dota luovan erilaisen esiintyjän. Itsevarmuus löytyy fyysisen tekemisen kautta. Ruumis ja mieli kehittyvät yhtaikaa.

Allinniemen tavoitteena on muun muassa se, että jokaisesta oppilaasta tulee opettaja oman mielen rakentumisen myötä.

Henkisen puolen tärkeä osuus lajissa näkyy lajin harrastajan käyttäytymisessä monella tapaa. On esimerkiksi itsestään selvää, että kaikki käyttäytyvät hyvin harjoituksissa ja että kaikki puhuvat kaikkien kanssa ja auttavat kaikkia.

– Täällä itseensä luottamista oppivat nekin, jotka eivät ole itseensä aiemmin luottaneet, mestari vakuuttaa ja nostaa esiin toisen varsin yleisen ongelman, kyvyttömyyden hallita omaa temperamenttiaan kaikissa tilanteissa. Laji korostaa vihan hallitsemisen tärkeyttä tunnustaen sen, että kaikissa tilanteissa se ei ole helppoa.

Tiede on tärkeä osa nuorta lajia

Taekwon-do on nuori laji. Kansainvälinen kilpailutoiminta alkoi vuonna 1966 eli vain runsaat 50 vuotta sitten. Oma seura perustettiin Vammalaan vain 22 vuotta tämän jälkeen. Paikalliset harrastajat, muun muassa Mikko Allinniemi, harjoittelivat lajia Tampereella, kun Markku Koski ryhtyi uuden seuran kummiksi.

Lajin nuoruus näkyy konkreettisesti muun muassa siinä, että tiede ja lajia koskevan tiedon tehokas hyödyntäminen ovat olennainen osa lajia ja sen kehittämistä. Taekwon-do tutustuttaa harrastajan väistämättä fysiikan lainalaisuuksiin ja opettaa hyödyntämään niitä. Lajin tekniikoista on tietoa lähes loputtomasti. Tietosanakirjasarjassa on 15 osaa ja siinä esiteltäviä tekniikoita 2000–3000.

Harjoiteltavaa on näin ollen loputtomiin. Toisaalta koko elämänsä voi nähdä treeninä. Aina on opittavaa ja aina asiat voi oppia paremmin.

– Ihminen käyttää kyvystään vain murto-osan. Kun kehoa kehitetään kokonaisuutena sekä saadaan taito ja voima tasapainoon, on  kyvyistä mahdollista hyödyntää suurempi osuus. Tämän takia monet taekwon-dota harrastavien suoritukset tuntuvat tempuilta ja ihmisen kyvyt ylittäviltä. Kaikki perustuu kuitenkin fysiikkaan, Mikko Allinniemi selvittää.

 

Mestari Mikko Allinniemi ja seuran varapuheenjohtaja Petri Keränen opettavat. Oppia saavat Tero Kuusisto, Eveliina Hämäläinen, Pasi Pietilä ja Antti Juvela.
12-vuotias Nea Kivimäki ja 7-vuotias Joanna Kivimäki venyttelevät.Mestari Mikko Allinniemi kertoi mahdollisesti Tampereella järjestettävistä MM-kisoista niveliään lämmitelleille sastamalaisille harrastajille.
Sastamalassa on kymmeniä nuoria taekwon-don harrastajia. Hugo Lepistö ja Martti Niemelä harjoittelivat potkutekniikkaa.
Hugo Lepistö, Nea Kivimäki, Antti Juvela, Ilkka Kaunisto-Häihänen, Tero Kuusisto ja Marko Lausniemi keskittyvät lyöntitekniikan hallintaan.
Mallisuorituksia mustan vyön haltijoilta. Petri Keränen, Eveliina Hämäläinen ja Mikko Allinniemi.
Eveliina Hämäläinen oli Mikko Allinniemen apuna, kun mestari opetti potkutekniikkaa.
Edellinen uutinen

Riippusiltakalenteri on pieni ihme

Seuraava uutinen

Annanko elämän kukkia kauttani vai pelkäänkö sitä

Seuraava uutinen
Kirjailija Klaus Rahikainen kehottaa etsimään kaipaamaamme sisältämme, vaikka meidät kaikki on opetettu hakemaan sitä ulkopuoleltamme. Takana Klaun isän hänestä nuorena maalaama muotokuva.

Annanko elämän kukkia kauttani vai pelkäänkö sitä

HAASTATTELU

Uutiset

Sähkötaulusta alkanut palo poltti omakotitalon pahoin

maaliskuu 1, 2021

UUTISET AIHEALUEITTAIN

No Result
View All Result

SUOSITUT UUTISET

  • Pirkanmaan koronatilanne näyttää pahenevan varsin nopeasti – Tartuntoja yhdeksässä kunnassa

    0 jakoa
    Jaa 0 Tweet 0
  • OHO! Suomessa peräti 720 tartuntaa – Pirkanmaalla 11 kunnassa 30 tartuntaa

    0 jakoa
    Jaa 0 Tweet 0
  • Turussa jo kaksi kertaa niin paljon tartuntoja kuin Tampereella

    0 jakoa
    Jaa 0 Tweet 0
  • Ylöjärvellä menee hyvin – Koskissa ja Sastamalassa selvästi huonommin

    0 jakoa
    Jaa 0 Tweet 0
  • Jälleen uusi tartuntaennätys – Nokialla seitsemän tartuntaa

    0 jakoa
    Jaa 0 Tweet 0
Puheenaiheet.fi

Puheenaiheet on lukijalle ja katsojalle maksuton paikallinen laatumedia, joka noudattaa hyvää journalistista tapaa. Toiminta rahoitetaan ilmoitustuotoin. Puheenaiheet tarjoaa puhuttavia uutisia ja mielenkiintoista ajanvietettä erilaisille ihmisille elämän eri aloilta. Puheenaiheet löydät osoitteesta puheenaiheet.fi. Nopeimmin toimittajan tavoitat numerosta 040 960 9600. Toimituksen ja konttorin osoite on Puistokatu 19, 38200 Sastamala.

Seuraa meitä:

Aihealueet

Uusimmat uutiset

Purettavat talot alkoivat kadota – Kerrostalon purku kestää 2–6 viikkoa

maaliskuu 3, 2021
Kuopassa olleet tontit ovat olleet myynnissä jo sen aikaa, että muoviputkien värit ovat alkaneet haalistua.

Sastamala nostaa myymättä jääneet tontit katujen tasalle

maaliskuu 3, 2021
  • Etusivu
  • Periaatteemme
  • Yhteystiedot
  • Tietosuojaseloste
  • Mediakortti

© 2018 Puheenaiheet.fi. Kaikki oikeudet pidätetään.

No Result
View All Result
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Kolumnit
  • Videot
  • Yhdistykset
  • Viikkovisa
  • Periaatteemme
  • Yhteystiedot

© 2018 Puheenaiheet.fi. Kaikki oikeudet pidätetään.