Mikä on laji, jonka aktiivisia harrastajia on Suomessa alle 40, mutta jonka turnaukseen Mouhijärvelle energiajuomajätti Red Bullin edustajat kiiruhtavat jakamaan ilmaista juotavaa ja ottamaan mainoskuvia?
Helpotetaan kysymystä ja kerrotaan, että myös kansainvälinen vedonlyöntiyritys on oma-aloitteisesti ollut kiinnostunut yhteistyöstä suomalaisten harrastajien kanssa, vaikka Suomessa yksinoikeus vedonlyönti- ja veikkausalalla on Veikkauksella.
Kansainvälisen turnauksen paikallisten tukijoidenkaan saamisessa ei ollut minkäänlaisia ongelmia. Ainakin osa sastamalalaisistakin yrittäjistä tietää jo, mihin suuntaan tuuli puhaltaa tulevina vuosina.
Kyse on footvolleysta eli lajista, jonka suomalaisista harrastajista toinen puoli toimii vielä epävirallisessa Footvolley Sastamalassa. Se on Footvolley Finlandin perusteilla oleva alajaos.
Sastamalalaiset ja ja tamperelaiset footvolleyn pelaajat ovat pääosin entisiä ja nykyisiä jalkapallon ja ennen muuta futsalin sarjapelaajia, jotka harjoittelevat Mou-areenan beach volley -kentillä Mouhijärvellä. Ainakin vielä täkäläiset harrastajat ovat järjestään miehiä.
Beach volleyta jalkapallon kosketuksin
Lajin edusmiehenä Sastamalassa toimiva Kai-Pekka Tuomisto sanoo lajin menestyksen perustuvan moneen asiaan. Ensinnäkin se on perin haastava laji, jossa monet suoritukset näyttävät katsojista sirkustempuilta. Toiseksi lajia on helppo seurata ruudulta. Lisäksi erät ja pelit ovat sopivan lyhyitä. Footvolley on siis videoaikakauden urheilua kaikin tavoin.
Jokainen lentopalloa tai beach volleyta pelannut tietää, että ne ovat teknisesti vaativia lajeja. Pallo on pidettävä ilmassa ilman, että pallo pysähtyy tai että palloa kuljetetaan kiinni ihmisen raajassa. Kun tämä tehdään ilman käsiä, on kyse footvolleysta. Käytössä ovat siis vain jalkapallon kosketukset.
Palloa hallitaan jaloin, päällä ja rintakehällä. Kosketuksista ehkä puolet on jalkakosketuksia. Jalasta käytetään lähes aina sisäsyrjää, joskus myös jalkaterän pääliosaa. Taitavimmat tekevät toki lähes mitä haluavat ja juuri sillä jalan osalla, mitä parhaana pitävät.
Mouhijärven kansainvälisessä turnauksessa nähtiin esimerkiksi se, miten pelaajan taakse ehtinyt pallo pelastettiin selän takaa jalkapohjapotkulla vastustajan kenttäpuoliskolle. Monasti syntyi epämääräinen epäilys, että palloa ohjataan jonkinlaisella kauko-ohjaimella, vaikka näin ei toki ole.
Footvolleyssa verkko ja kenttä ovat beach volleyn verkko ja kenttä. Verkkokorkeus on 220 senttiä ja ponnistusalustana pehmeä hiekka. Beach volleyn tapaan rajat on merkitty muovinauhoin, joten rajaosumat näkyvät selkeästi nauhan liikkeenä. Pelaajia joukkueessa on kaksi. Tuomaria ei tarvita juuri muuhun kuin pisteiden laskemiseen. Näin on ainakin silloin, kun on päätetty, että verkkokosketuksista ei rangaista.
Matkaa huipulle on kosolti
Aloitussyötöt potkaistaan asettamalla pallo ensin pienen hiekkakummun päälle. Aivan kuten lentopallossa, korkeakaariset syötöt ovat helpompia ottaa vastaan kuin matalat leijat tai kierteiset syötöt. Suomessa, jossa laji on varsin uusi, aloitussyötöt osataan kansainvälisesti arvioiden paremmin kuin syöttöjen vastaanotto. Jalkapallon ja futsalin tekniikat näet edesauttavat footvolleyn eri osa-alueiden oppimista eri määrin.
Toki syötöissäkin on vielä eroa suomalaisten ja lajissa pidemmällä olevien virolaisten ja brasilialaisten välillä. Se nähtiin Suomen viime vuosien suurimmassa turnauksessa Mouhijärvellä. Lajin MM-kisoissakin käyneiden ja rantajalkapalloa (beach soccer) hyvällä eurooppalaisella tasolla pitkään pelanneiden virolaisten huippujen syötöt eivät ole mitään tavanomaisia jalkapallopotkuja. Niin ainakin voi päätellä siitä, miten vaikeata niitä on saada nostettua passattaviksi millään kehon osalla.
Brasialaisille tunnusomaista on muiden pallopelien tapaan pehmeä pallon hallinta. Pallo tuntuu tottelevan pelaajien mielessään antamia käskyjä niin, että pelaajilla harvoin on kiirettä mihinkään. Brasiliassa syntynyttä lajia onkin harrastettu sen kotimaassa jo yli 50 vuotta.
Suomessa verkkotorjuntoja ei vielä nähdä, mutta lajin suurmaissa kuten Brasiliassa, Yhdysvalloissa ja Israelissa torjunnat ovat jo tätä päivää. Torjuttaessa pelaajat ovat jalat ylöspäin ja jalat rinnakkain. Kun tähän yhdistyvät esimerkiksi saksipotkuhyökkäykset, ovat tilanteet verkolla parhaimmillaan hurjia. Ehkä tässä on osaselitys ammattilaisliigojen synnylle Atlantin takana ja kansainvälisten yritysten mielenkiinnolle jopa Suomessa.
Tekniikkaa, kimmoisuutta ja pelinlukua
Kai-Pekka Tuomiston mukaan lajissa on hyötyä ulottuvuudesta, mutta tärkeintä ovat lajia aloittaessa liikunnallisuus, perustekniikoiden hallinta, kimmoisuus ja kyky sijoittua kentällä. Moni lentopalloilija huomanneekin tärkeiden ominaisuuksien olevan yhtäläisiä omassa lajissaan menestymiseen vaadittavien ominaisuuksien kanssa.
Tosin footvolleyssa pelinluku on perin erilaista sen mukaan, miten pitkällä lajitaidoissa kukin on. Mouhijärven kansainvälisessä turnauksessa juuri virolaisten pelin arvaamattomuus osoittautui monen suomalaisparin pahimmaksi koetinkiveksi.
Hikeä jokaisen hiuksensa päästä tippuen ja kaikkialta hiekan peitossa ollut 19-vuotias Aleksi Inkinen olikin ihmeissään vastustajien pelitaidoista poistuessaan kentältä virolaishuipuille kärsityn rökäletappion jälkeen. Virolaisten peliä ei Inkisen ja Joni Anttilan taidoin vielä ollut mahdollista lukea. Runsaan vuoden lajiharjoittelu osoittautui huippuja vastaan liian vähäiseksi.
Inkinen on nuorin lajin paikallisista harrastajista, mutta laji näyttää vetävän kovasti puoleensa jalkapallojunioreja eri puolilla maata. Jalkapalloseuroista varsin kaukaakin on otettu yhteyttä Sastamalaan ja kyselty mahdollisuutta tuoda omia junioreja tutustumaan uuteen lajiin.
Kai-Pekka Tuomiston mukaan kyse on kuitenkin aivan eri lajista kuin mitä jalkapallo ja futsal ovat. Niiden tekniikoiden hallinnasta on iloa, mutta Footvolleyssa palloa ohjataan kaiken aikaa ylöspäin. Jalkapallossa ja futsalissa pallo pyritään pääsääntöisesti pitämään alhaalla. Ero on Tuomiston mukaan ratkaiseva.
Siitä, mistä oikeastaan on kyse ja miksi laji viehättää elävää kuvaa hyödyntäviä medioita, saatte parhaimman käsityksen oheisesta Jari Heinosen Mouhijärvellä kansainvälisessä turnauksessa kuvaamasta videosta.