Terveystieteiden maisteri, fysioterapeutti ja kaupunginvaltuutettu Päivi Turja (ps) on tyystin turhautunut sosiaali- ja terveyslautakunnan toimintaan ja eroaa sen jäsenyydestä. Hän jätti eropyyntönsä tiistaina pidetyn lautakunnan ylimääräisen kokouksen päätteeksi. Sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryykille annettiin kokouksessa oikeus määrätä ikäihmisiä vastoin näiden tahtoa johtajan haluamaan tehostetun palveluasumisen yksikköön. Kokouksesta ei kaupunkilaisille kerrottu normaaliin tapaan etukäteen kaupungin verkkosivuilla.
Päivi Turja katsoo, että antamalla sosiaali- ja terveysjohtajalle valtuus pakottaa iäkäs ihminen esimerkiksi Kokemäelle Esperin Ilolaan tai aivan toiselle äärelle kuntaa, jossa iäkäs ihminen on asunut, voidaan ajautua tilanteeseen, jossa tehdään mielivaltaisia pakottamisratkaisuja. Erityisen ongelmallista tämä on niin laajassa kunnassa kuin Sastamala on.
Tähän asti iäkkäillä on ollut mahdollisuus vaikuttaa omaan asuinpaikkaansa. Päivi Turjaa hämmentää myös se, mitä tarkemmin sanoen tarkoittaa esimerkiksi se, että näin voidaan menetellä akuutissa tilanteessa. Sitä, mitä näillä sanoilla tosiasiassa tarkoitetaan, ei ole määritelty.
Päivi Turja kertoo omasta sukulaisestaan, jolle ei ollut löytyä läheltä kunnollista hoivakodin huonetta. Sellainen kuitenkin löytyi, kun sukulaiset sitoutuivat maksamaan hoidosta ja hoivasta 2500 euroa kuukaudessa. Hän pelkää, että hänen sukulaisensa tilanne saattaa toistua toistumistaan, kun sosiaali- ja terveysjohtaja saa oikeuden määrätä iäkkäitä hoivakoteihin, joihin nämä eivät tahdo ja joihin omaisetkaan eivät läheistään halua.
Lisäksi Turja viittaa eriävän mielipiteensä perusteluissa kuntalaisten tasavertaisuuteen ja perustuslakiin. Hoivakodithan eivät ole laitoksia vaan ikäihmisten asuntoja. Perustuslain mukaan Suomen kansalaisilla on oikeus valita asuinpaikkansa. Perustuslain yhdeksännen pykälän mukaan Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa.
Päivi Turja kertoo, että päätöksenteko ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksikköön pakolla määräämisestä tuli täysin yllättäen viikko sitten lautakunnan käsittelyyn suuunnitteluasiana. Ennakkoon jaetulla listalla asiaa ei ollut. Tuolloin lautakunta päätti äänin 4–3 olla käsittelemättä asiaa, joka on pöytäkirjassakin kätketty tehostetun palveluasumisen suorahankinnat -ilmaisun taakse.
Enemmistön muodostivat Katriina Purola, Reino Sivola, Päivi Turja ja Raija Hituri. Käsittelyä vaativat Terttu Routsi, Seppo Aarinen ja Timo Karunen. Lautakuntaan kuuluvat lisäksi Jari Andersson ja Marja Mäki-Soini. Seppo Aarinen, Timo Karunen ja Päivi Tryyki jättivät eriävän mielipiteensä asian siirtämisestä.
Koska asia lisäksi käsiteltiin kohdassa suunnitteluasiat, eivät edes toimittajat osanneet kaivaa asiaa esiin pöytäkirjasta tai edes ihmetellä, mistä oikein on kyse.
Päivi Turja ehdotti ylimääräisessä, tiistaina 18. kesäkuuta pidetyssä kokouksessa, että ikäihmisten tehostettua palveluasumista koskevien päätösten on aina oltava neuvottelutuloksia. Lisäksi hän halusi kirjauksen, että neuvotteluosapuolena olisi aina ikäihminen itse ja hänen edusvalvojansa tai omaisensa.
Päivi Turjan ehdotusta ei kannatettu, joten asiasta päätettiin muodollisesti yksimielisesti. Päivi Turja jätti samalla eriävän mielipiteensä sekä sille perustelut. Samalla hän ilmoitti anovansa eroa lautakunnasta. Eroanomuksessaan hän kertoo hänen terveysalan asiantuntemuksensa tulleen mitätöidyksi.
Hän katsookin, että hän ei kykene lautakunnassa toimimalla mitenkään parantamaan sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta ja laatua. Hän kuvaa virkamiestyöskentelyä itsevaltaiseksi ja joustamattomaksi.