Kolumni: Jääkö valtaosa tosi sairaista vaille tehohoitopaikkaa?

Valtioneuvosto on pitänyt mahdollisena, että enemmän kuin joka kolmas suomalainen sairastuu koronaan. Se tarkoittaa 1,9 miljoonaa ihmistä. Saksalaisten arvion mukaan oikea murtoluku on kaksinkertainen eli kaksi kolmasosaa, mutta sen jätämme tällä kertaa omaan arvoonsa.

Viimeisimpien tietojen mukaan Italiassa sairastuneista joka viides tai jopa sitä useampi tarvitsee sairaalahoitoa ja heistä suurin osa tehohoitoa.

Vaikka tehohoitoa tarvitsisi Suomessa vain kuusi prosenttia sairastuneista ja tautiin sairastuisi vain 1,7 miljoonaa suomalaista, tarvitsisi tehohoitoa vähintäinkin selvästi yli 90000 suomalaista.

Jos epidemian ensimmäinen aalto kestää kolme kuukautta eli noin 13 viikkoa, ja kukin tehohoitoa tarvitsevista 90000 suomalaisesta tarvitsee tehohoitoa keskimäärin vain viikon, tarvittaisiin tehohoitopaikkoja jotakuinkin 7000 tai enemmän.

Iltalehti on haastatellut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtajaa ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professoria Lasse Lehtosta. Jutun mukaan tehohoitopaikkoja on koronaan sairastuvien käytössä maassamme enintään tuhat.

Kutakin tehohoitopaikkaa kärkkymässä olisi siis ainakin seitsemän todella sairasta suomalaista.

Näin on siitä huolimatta, vaikka sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee vielä eilisaamuna vakuutti televisiossa kirkkain silmin, että tehohoitopaikkoja on riittävästi.

Kansliapäällikön lausuma oli jo tuolloin jopa tavallisen maaseututoimittajan mielestä hämmentävä. Niinpä vaimo sai saman tien kuulla käsitykseni johtavasta virkamiehestä ja disinformaatiosta.

Tällä hetkellä todella toivon, että meistä sairastuu huomattavasti vähemmän kuin joka kolmas, että tehohoitoa tarvitsee enintään kolme prosenttia suomalaisista ja että epidemian kesto saadaan venytettyä puoleksi vuodeksi ilman suuria sairastuvuuspiikkejä.

Siihenkään haasteeseen voimavaramme eivät mitenkään riittäisi Iltalehden jutun lukujen valossa vastaamaan.

Seuraava uutinen

HAASTATTELU

UUTISET AIHEALUEITTAIN