Kunnallisneuvos Mauri Tuominen (sd) on kuin raikas tuulahdus Sastamalan kunnallisessa elämässä miehelle kertyneestä iästä huolimatta. Niinpä ei ollut yllätys, että asioista monia muita enemmän tietävä valtuutettu halusi valtuutetuille kyselytunnin ja hyödynsi sitä valtuuston kokouksen edellä.
Yleensähän on niin, että vähän asioista tietävä ei uskalla edes kysyä pelätessään paljastavansa tyhmyytensä. Enemmän tietävän ei tarvitse pelätä tyhmyyttään.
Kunniaa myös sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryykille, joka vastasi suoraan suoriin kysymyksiin. Siihen toimittaja ei aina ole tottunut Sastamalan sosiaali- ja terveystoimen asioita selviteltäessä.
Itse asiassa olen ainakin kerran kuluneen vuoden aikana päättänyt jättää hankalimmat kyseisen alan viranhaltijat omaan rauhaansa. Minun kymmenistä kunnista saamallani kokemuksella se on perin lohduton päätös, koska aiemmin vastaava ajatus ei ole tullut edes mieleeni.
Tuomisen kysyttyä, onko kotihoidossa riittävästi henkilökuntaa, Tryyki vastasi, että väkeä on riittävästi, jos kaikki ovat töissä. Niin ei kuitenkaan koskaan ole, eikä sijaisia saada lähimainkaan riittävästi. Kesälomasijaisia ei saatu juuri lainkaan. Vakituiset työntekijät väsyttivät itsensä.
Sosiaali- ja terveysjohtaja kertoi myös selvityksestä, joka antoi kolme suositusta tilanteen parantamiseksi. Minusta suositukset olivat paljolti asioita, jotka ovat olleet monissa yksityisyrityksissä arkea iät ja ajat.
Hienoa, jos julkisella puolellakin siirrytään jatkossa siihen, että työvoimaa siirretään aina sinne, missä sitä oikeasti tarvitaan. Kukaan ei esimerkiksi pyöritä peukaloitaan kotihoidossa silloin, kun osa omista asiakkaista on sairaalahoidossa.
Uusia hoitajien vakansseja tarvittaisiin toimivan ja sujuvan toimintamallin lisäksi ainakin kahdeksan, jotta jotenkin selvittäisiin. Asiaa pohditaan ensi vuoden talousarviota valmisteltaessa.
Toisaalta uusien hoitajien palkka- ja sosiaalikulujen kokonaismäärä ei kerro sitä, paljonko kaupungin kulut kasvaisivat. Nytkin kaupunki ostaa ulkoa viiden hoitajan työpanoksen ja kaiken mahdollisen sijaistyövoiman, jonka kaupunki suinkin saa.
Tuominen kysyi myös asumispalveluiden riittävyydestä. Tryykin mukaan paikkoja on riittävästi. Keskimääräinen jonotusaika on pudonnut Sastamalassa runsaaseen kahteen kuukauteen ja Punkalaitumella kuukauteen. Lain sallima enimmäisaika on kolme kuukautta.
Perin rehdisti Tryyki otti esiin myös todellisen ongelman. Osa hoivakodeista on sellaisia, että niihin ei haluta ja että niissä asuvista monet haluavat niistä pois. Toimittaja tulkitseekin asiantilaa niin, että jonojen lyheneminen vähentää kaupungin menoja mutta ei välttämättä lisää asumispalveluita tarvitsevien tyytyväisyyttä.
Tässä toimituksessakin on asioinut pakolla sijoitettujen iäkkäiden ihmisten todella huolestuneita läheisiä viime viikkoina. Aiemmin puolityhjänä olleen laitoksen maineen osoittauduttua todeksi on ilmeisen moni järkyttynyt.
Tiedän, että alan ammattilaisten mukaan laitoksia ei enää ole. Mutta todellisuus on minulle kerrotun mukaan pahimmillaan aivan päinvastainen.
Katsotaanpa, kuka seuraavaksi käyttää kyselytuntia tärkeinä pitämiensä asioiden selvittämiseen ja edistämiseen. Mauri Tuomisen lopullinen tavoite tuskin jäi aivan kaikilta huomaamatta.