Messujen, myyjäisten ja markkinoiden loppuminen lopetti suuren osan käsityöyrittäjien myynnistä. Koronaepidemia saattaa silti olla aivan uuden alku. Epidemian aiheuttamat haasteet ovat johtamassa käsityöyrittäjien laajaan yhteistyöhön, jota ei ole kyetty saamaan aikaan ilman epidemiaa ja sen aiheuttamaa äärimmäistä ahdinkoa.
Joulu, tuhansien käsityöyrittäjien tulevaisuus ja pienyritysten jatko aiotaan pelastaa sillä, että yrittäjät ottavat myyntiin toisten käsityöläisten tuotteita omiin puoteihinsa, työpajoihinsa, ja popup-myymälöihinsä. Näin on syntymässä käsitöiden valtakunnallinen tavarataloketju.
Rile Norbergin ideasta syntynyttä hanketta on synnyttämässä Suomen käsityöyrittäjät ry eli Skyt. Tavoitteena on saada mukaan kaikki kynnelle kykenevät yhdistyksen jäsenet sekä perustaa yksin ja mieluusti yhdessä uusia myymälöitä joulunalusajaksi. Mukaan yhteistyöhön ovat tervetulleita myös muut käsityöläiset ja jouluherkkujen valmistajat.
Epidemiasta huolimatta halutaan estää tilanne, jossa elettäisiin ikuista talvea ilman joulua aivan Narnia-sadun tapaan.
Suomessa on yli 200000 yksinyrittäjää, joista melkoinen osa on käsityöyrittäjiä. Siitä, mitä koronaepidemia tälle joukolle merkitsee, on tähän asti puhuttu vähän, vaikka jo varsin lähellä oleva joulu on käsityöläisten vuoden tärkein sesonki.
Verkkotapahtumat ja verkkokaupat korvaavat vain osin kasvokkaisen kohtaamisen mahdollistavien tapahtumien loppumista. Tuotteiden värien, mallien ja kokojen näkeminen, tunnustelu sekä vertailu on tärkeä osa käsityön valitsemista ja ostamista. Ostopäätös syntyy aistien antamien mielikuvien summana.