Kaltsilassa entisellä ratsutilalla aloittavan tuoremehupuristamon koneet pyörähtävät käyntiin perjantaina. Tavoitteena on tehdä 150 litraa mehua tunnissa. Se tarkoittaa 200–300 omenakilon tai päärynäkilon käsittelyä tunnissa.
Itse asiassa lähes kaikki laitteet sallisivat jopa moninkertaisen tuotantomäärän, mutta pullotuslaite asettaa tällä hetkellä vielä rajoituksensa. Vanhakylä Gård puristaa ensin mehua yksinomaan hedelmiä tuoville mutta syksyn mittaan yritys alkaa myös tarjota Vanhakylä Gård -mehua kauppoihin niin Sastamalassa kuin muuallakin Suomessa.
Itselleen mehua puristuttavat saavat kaiken mehunsa kolmen litran hanapakkauksiin. Tämä varmistaa mehun erinomaisen säilyvyyden. Pastöroitu mehu säilyy huoneenlämmössä jopa vuoden, kunhan siihen ei pääse pieneliöitä esimerkiksi säilytysastiasta.
Yrittäjä Karin Ringbom kertoo, että ensimmäinen koe-erä mehustamossa tehdään keskiviikkona. Tänään tiistaina asennetaan vielä koneita.
Viime viikot Karinilla ja hänen miehellään Wilhelm von Nandelstadhilla onkin riittänyt kiireitä. Heinäkuussa näet paljastui, että mehustamoa ei olisi millään saatu kuntoon entiseen, hirsirakenteiseen ulkorakennukseen tätä satokautta varten. Oli siis kehiteltävä vaihtoehtoinen ratkaisu.
Erinomaiseksi ratkaisuksi osoittautunut kontti saatiin kolmessa päivässä, ja perin nopeasti se on saatu myös kytkettyä veteen ja sähköön sekä muutettua ulkoasultaan hienosti ympäristöön sopivaksi.
Ympäristön vaade ei ole vähäinen, sillä sen muodostavat muun muassa väentupa, kartanon vanha sauna ja palolampi. Niinpä kontti sai huopapeitteisen aumakaton, punaisen pystylaudoituksen ja pitkälle seinälleen viereisen rakennuksen mallin mukaisen ikkunan.
Kontti on osoittautunut Wilhelmin mukaan jopa erinomaiseksi ratkaisuksi myös tuotannon kannalta. Omenat tuodaan ramppia pitkin kontin toiseen päähän ja valmismehu saadaan ulos kontin toisesta päästä. Metallirakenne on helppo pitää hygienisenä.
Mehustamoon on varattava aika aina etukäteen. Aikoja on tarjolla keskiviikosta sunnuntaihin aamukymmenestä iltakuuteen yrityksen verkkosivuilla vanhakylagard.fi tai soittamalla yrityksen numeroon.
– Tähän mennessä suurin tilaus on 1500 omenakilolle. Monilla tuntuu olevan varsin suuria määriä omenoita, Karin kertoo ja sanoo hedelmiä mehustettaviksi tuovien odotusajan varmasti kuluvan kartanon sesonkikahvilassa.
Hän muistuttaa, että mädäntyneitä omenoita ei puristettavien joukossa saa olla. Yksikin huono omena voi pilata koko erän. Muutoin omenat ovat sellaisenaan sopivia mehustamoon tuotaviksi. Niitä ei tarvitse pestä ennalta.
Omenat on mehustettava tuoreina eli sellaisina, joina niitä voi syödä muutoinkin. Nahistuneet hedelmät eivät enää sovi mehustettaviksi.
Eniten mehua saa kovista omenista. Pehmeistä, jauhoisista kesäomenistä mehua kertyy vähiten, noin puoli litraa kilosta omenia.
Yrityksen oma mehu tulee syksyn mittaan myyntiin litran ja yhden neljäsosalitran lasipulloissa. Litran pullot ovat ruokakauppoja varten ja neljäsosalitran pullot erikoisliikkeitä, teattereja, ravintoloja ja kahviloita varten.