Osakeyhtiö Rakentajan teollisuusalueet Karkussa ovat osin todella pahoin saastuneita. Alueilla, joilla toimi 1970-luvulle asti saha, maaperässä olevien erittäin pysyvien, myrkyllisten ja eliöihin kertyvien POP-yhdisteiden määrä ylittää maailmanlaajuisessa sopimuksessa määritellyt sallitut arvot.
Rakentajan alue sijaitsee rautatieaseman ja Palvialanlahden välissä. Alueen maaperää on tutkittu kaksi vuotta sitten, viime vuoden lopulla ja kuluneen kesän aikana. Tutkimuksissa on selvitetty maaperän vaaroja ihmisten terveydelle ja ympäristölle. Eri osapuolet olivat koolla pohtimassa tilannetta syyskuussa Sastamalan kaupungintalolla ely-keskuksen eli valtion aloitteesta.
Tutkimuksissa on todettu suuria pitoisuuksia supermyrkkyinä pidettyjä dioksiineja ja erittäin myrkyllisiin POP-yhdisteisiin myös kuuluvia furaaneja. Ne ovat peräisin sahan käyttämistä sinistymisenestoaineista.
Rakentajan aluetta on tutkittu ympäristöhallinnon hallinnoimassa Maaperä kuntoon -ohjelmassa. Sen tulosten perusteella on esitetty toimenpiteitä alueen saattamiseksi turvalliseksi niin nyt kuin tulevinakin aikoina.
Niillä alueilla, joilla sallitut POP-arvot ylittyvät, maaperä on vaihdettava ja likaantunut maa toimitettava luvanvaraiseen paikkaan hävitettäväksi. Vähemmän saastuneet maa-ainekset voidaan ainakin periaatteessa eristää tai peittää.
Ely-keskus voi tarvittaessa velvoittaa maanomistajan näihin kunnostustöihin hallintopakkoa hyödyntämällä. Maanomistajalle voidaan siis määrätä ajan myötä kertyviä sakkoja, jos omistaja ei kunnosta maaperää.
Joka tapauksessa alue on jatkossa pakko kunnostaa ainakin niiltä osin, joilla sallitut POP-yhdisteiden arvot ylittyvät.
Kaupunki voi esittää Rakentajan alueen puhdistamista valtion jätehuoltotyöksi. Tuolloin valtio voi osallistua kustannuksiin erikseen sovittavalla osuudella, mikäli elylle myönnetään kyseiseen tarkoitukseen määräraha valtion budjetissa.
Sen enempää dioksiinit kuin furaanitkaan eivät juuri hajoa luonnossa. Myrkyt ovat rasvaliukoisia ja kertyvät esimerkiksi ihmisen rasvakudoksiin. Niiden pitoisuus kudoksissa kasvaa siirryttäessä ravintoketjussa ylöspäin. Ravintoketjun huipulla on ihminen.
Tukholman maailmanlaajuisessa sopimuksessa vuonna 2001 valtiot listasivat 12 POP-yhdistettä, joita kutsutaan likaiseksi tusinaksi. Ne ovat aineita, joiden käyttöä rajoitetaan.
Sotesin ympäristöjaosto käsittelee asiaa ensi viikon kokouksessaan ja päättänee lähettää asian tiedoksi ympäristölautakunnalle toimenpiteitä varten.