Sastamalan Pyhän Olavin kirkon paanukatto sai maanantain ja tiistain kuluessa uuden tervauksen. Katto pyritään tervaamaan viiden vuoden välein. Tervaa yläilmoisssa sivelivät romanialaiset Ioan Burcusel sekä Petru ja Rubin Nicolaescu.
He työskentelevät Tom Nylundin Uudenkaarlepyyn paanukatto -yrityksessä, jonka liikevaihdosta toinen puoli tulee Ruotsissa tehtävistä paanukattojen asennus- ja tervausurakoista.
Pyhän Olavin kirkon katon jälkeen oli vuorossa vielä tiistai-iltana Pyhän Marian kirkon tapulin katto. Keskiviikkona miehet tervaavat jo Petäjäveden kirkon kattoa Keski-Suomessa. Sen jälkeen ovat vuorossa ainakin Perniön kirkon etelälape Varsinais-Suomessa ja yksi kirkon katto Smålandissa.
Etelä-Ruotsin kirkkojen kattoja yritys säästää mieluusti loppukesään ja alkusyksyyn, koska Etelä-Ruotsissa kesä jatkuu huomattavasti Suomea pidempään.
Västeråsissä olisi töitä tarjolla lukuisilla kirkkojen katoilla, mutta Tom Nylund epäilee niiden urakoiden aika olevan vasta ensi kesänä. Hän muistelee Västeråsissa olevan yli 20 keskiaikaista kirkkoa.
Nylundin yritys käyttää yksinomaan kannoista tehtyä hautatervaa ja sivelee katot. Muu terva tai työtapa ei tosiasiassa edes olisi säädösten mukaista.
Suomessa kelvollista tervaa poltetaan yksinomaan Topi Hakkaraisen yrityksessä Saarijärvellä. Ruotsissa hautatervaa ei valmisteta lainkaan. Mikäli Topi Hakkaraisen poika ei jatka isänsä töitä, saattaa tulevaisuudessa tilanne olla sellainen, että kattoja tervataan joko serbialaisella tai kiinalaisella tervalla.
Serbialainen terva on väriltään lähellä suomalaista, mutta kiinalainen terva on väriltään likaisempaa. Hautatervaa on kuitenkin kaupan liian vähän, joten tulevaisuutta voi vain arvailla.
