Kun Tuori Distilling Company Oy kutsui tutut ja vieraat tutustumaan yrityksen ensimmäiseen tuotteeseen, giniin, täyttyi Pianobaari Suodenniemellä alta aikayksikön. Edes perin surkea keli ja suurelta osin auraamattomat maantiet eivät sitä kyenneet estämään.
Tilaisuuden piti alkaman kello 19. Kun toimittaja tuolloin pyrki sisään, ulottui baaritiskille johtanut parijono jo tuulikaappiin asti. Ennen kuin kello oli 20, olivat tuolit täynnä. Ilmeinen ennätys Suodenniemellä viime vuosina.
Suomen pienimmän luvallisen tislaamon ensimmäisen tuotteen virallinen lanseeraus sai liikkeelle niin nuoret kuin vanhat. Tilaisuus oli ilmeisen sopiva niin Dimexin työvaatteissa kuin solmiossa tai korkokengissä viihtyville.
– Emme osanneet yhtään arvioida, tulisiko paikalle 30 ihmistä vai täyttyisikö pianobaari, yhtiön hallituksen puheenjohtaja, kemisti Antti Leppänen, myhäili, kun minuuttiviisari oli ehtinyt ykkösen päälle.
Ravintoloista sitä jo saa
Yhtiöllä on alkoholin tukkumyyntioikeus, joten se voi myydä alkoholia vähittäiskauppiaille eli ravintoloille ja Alkolle. Monissa lähiseudun ravintoloissa sitä onkin jo tarjolla.
Alkoon Tuorin gini saataneen tammikuun ja helmikuun vaihteessa, kun Alko on saanut pidettyä tarpeelliset kokouksensa.
– Satoja pulloja on jo periaatteessa myyty. Kiinnostuneita ovat ennen muuta Alkon lähiseudun myymälät Pirkanmaalla ja Satakunnassa. Giniä on tulossa myyntiin muun muassa Sastamalassa, Ikaalisissa ja Porissa. Pääkaupunkiseudulla Tuorin ginin myynti keskittynee Kannelmäen Alkoon.
Meneillään on muiden tuotteiden tuotekehittelyn ohessa jälleenmyyntiverkoston luominen. Siinä auttavat yrityksessä kehitellyt juomasekoitus- eli drinkkireseptit, joissa hyödynnetään muun muassa mitä erilaisimpia hunajalaatuja. Ne näyttävät ihastuttavan ainakin pääkaupunkiseudun ravintoloitsijoita.
Ei yksin ginitehdas
Gini on Tuori Distilling Companylle tärkeä päänavaus, mutta se ei jää ainoaksi tuotteeksi. Kehitteillä on Huntikka-hunajaviinoja. Niistä ensimmäinen on tarkoitus saada koemarkkinointiin lopputalven tai kevään aikana. Alkoissa sitä pitäisi olla tarjolla alkukesästä.
Ensin markkinoille tulee kypsyttämätön tuote ja myöhemmin tammikypsennetty. Kypsyttäminen vie aikansa. Eikä tuotevalikoima pysähdy kolmeen tuotteeseen. Tekeillä on tiettävästi myös simaa.
Tuorin viskiä päästään ensimmäisiä kertoja maistelemaan loppuvuodesta 2021. Viskin koe-eriä tehdään paraikaa. Viski vaatii vähintään kolmen vuoden kypsytyksen.
Tavoitteena on tuoda markkinoille sahtipohjainen viski. Sen kehittelyssä on käytetty ja käytetään sahtimestari Pekka Uuslähteenmäen osaamista. Hän on yksi yhtiön kymmenestä osakkaasta.
Uuslähteenmäki on käymisprosessin asiantuntija ja toinen osakas, lääkäri Juhani Väisänen kouluttautuu Lepaalla opiskelemalla viinintuotannon ammattitutkintoa. Hämeen ammatti-instituutti on ainut Suomessa alan ammattilaisia kouluttava oppilaitos.
Poikajoukon maailmanvalloitus
Kymmenen keski-ikäisen miehen yhteinen yritys on heidän mukaansa poikajoukon seikkailu. Ginin esittely kotiseudun väelle oli puolestaan maailmanvalloituksen ensimmäinen askel ja ensi-ilta.
Yrityksen osakkailla on runsaasti monenlaista ammattiosaamista, joten suurin piirtein on selvillä yrityksen tuleva suunta, mutta sitä ei tiedetä, mitä mutkan takana odottaa.
– Vastoinkäymisittä tuskin selvitään, mutta niihinkin on varauduttu, hunajantuottaja ja yhtiön osakas Esa Pesonen toteaa.
Katri Siiskonen, Ismo Halminen ja Anne Syrjänen Suodenniemeltä sekä Marjaana Alanen Laviasta ovat kaikki innoissaan uudesta yrityksestä, jonka kymmenestä osakkaasta eläkkeellä oleva lentäjä Ismo Halminen on yksi. Ensimmäiseksi tuotteeksi gini oli sovelias muun muassa siksi, että vaikka gini alkujaan oli köyhän väen juoma, oli se sittemmin herrasmiesten juoma, jota ovat saaneet juoda naisetkin. Se ei ei siis valikoi mitenkään juojiaan.
