Harvoin on nähty sellaista keskittymistä, intoa ja tekemisen iloa kuin silloin, kun kymmenen tyttöä teki musiikkivideota Oivapajalla Vammalassa. Kahdeksassa tunnissa video käsikirjoitettiin, luotiin tanssikoreografia, harjoiteltiin se, lavastettiin, puvustettiin, harjoiteltiin teknisten laitteiden käyttö sekä kuvattiin ja editoitiin valmis video.
You tube -videoita syksystä lähtien kännykkäkameralla tehnyt 14-vuotias Minja Rapeli Kiikasta tuli kurssille löytääkseen inspiraatioita ja oppia kuvaamiseen ja tanssimiseen. Poppia suomeksi ja englanniksi laulava ja pianoa soittava Minja on pohtinut tanssin liittämistä osaksi videoitaan.
Videoita hän alkoi tehdä päästäkseen näyttämään taitojaan ja päästäkseen eteenpäin laulajana. You tube on hyvä kanava saada kuulijoita ja katsojia. Minjan parhailla videoilla on noin 500 katsontakertaa.
– Tämä on sikakivaa. Tällaisia kursseja voisi olla enemmänkin. Tulisin uudelleenkin, Minja kiittelee ja kertoo haaveilevansa kunnon kamerasta, mikrofonista ja tietokoneesta. Sellaisten yhteishinta on kuitenkin helposti useita tuhansia euroja.
– Ehkä saan jotakin rippilahjaksi, hän sanoo ja saa haastattelun päätteeksi tarjouksen tehdä jotakin verkkolehteenkin, mikäli lupa vanhemmilta irtoaa. Lehden ammattikalustolla voisi syntyä monenmoista tarinaa.
Aikuiset eivät olisi paljoa ehtineet
Sastamalan opiston kurssia vetivät teatteri-ilmaisun ohjaaja ja tanssinopettaja Elina Salmi ja elokuvakasvattaja Niko Tiainen. Kurssi oli laatuaan ensimmäinen Sastamalan opistossa.
– Valitsimme elokuvallisen biisin tekijänoikeusvapaasta materiaalista, kuuntelimme sen ja pohdimme kahdessa ryhmässä, mitä ajatuksia se herätti. Nuoret tekivät tarinan ja koreografian, Elina Salmi kertoo ja myöntää, että aikuisten kanssa valmiin, esityskelpoisen videon tekeminen alusta loppuun tuskin olisi onnistunut kahdeksaassa tunnissa.
Elinallekin videokuvauskurssin ohjaaminen on uutta. Pääosin hän ohjaa ja opettaa tanssia ja teatteria. Sastamalassakin hän käy ohjaamassa tanssia parina päivänä viikossa.
– Tämä on ollut unelmaryhmä. Tytöt ovat olleet innostuneita ja ryhtyneet aina heti toimeen. Olemmekin saaneet tosi paljon aikaiseksi. Osa kurssilaisista oli kuvannut aiemmin mutta editoimista oli kokeillut vain yksi. Ohjaajan kannalta viikonloppu on ollut kiva, Elina Salmi kertoo tyytyväisenä.
Elokuvakasvattaja Niko Tiaisen vastuulla olivat muun muassa kuvaamisen perusasiat, kuten kuvakulmat ja valaiseminen. Paljoa ei lyhyessä ajassa voitu asioita käydä läpi, mutta tarkoitus olikin ennen muuta antaa kipinää ja innostusta.
Videota kuvattiin peräti viidellä kameralla yhtä aikaa, joten tytöt pääsivät maistamaan harvinaista herkkua tutustuessaan multikameraeditoinnin perustaan. Samasta tapahtumasta oli kaiken aikaa tarjolla viisi kuvakulmaa, joista valittiin lopulliseen videoon aina kokonaisuutta parhaiten palveleva.




