Vanhakylän kartanon mehustamo mehusti 20000 kiloa omenoita

Niklas Westerberg ja Wilhelm von Nandelstadh työn touhussa mehustamossa viime vuonna.

Sastamalan Kaltsilassa pari kuukautta sitten aloittanut hedelmämehustamo mehusti ensimmäisen käyntikautensa aikana 20000 kiloa omenia. Wilhelm von Nandelstadh onkin perin tyytyväinen mehustamon alkuun.

Sastamalan vanhojen talojen tapahtuma ajoittui täydellisesti mehustamon kannalta ja teki sen toimintaa tunnetuksi lähialueilla. Lisäksi laitteet toimivat odotetusti. Syksyn aikana oli vain yksi konerikko, joka sekin saatiin korjattua todella nopeasti.

Asiakasvirrasta kertoo kartanon ajotie, joka on syksyn kuivuudesta huolimatta osin ajettu rikki. Traktoria tosin tarvittiin apuun autoa pois vetämään vain yhden kerran.

Mehustamon toiminta on samalla tehnyt ihmisille tutuksi sesonkikahvilan toimintaa sekä tuonut ensimmäisiä asiakkaita majoitus- ja kokoustiloihin, vaikka niitä ei ole vielä markkinoitu.

Wilhelm von Nandelstadhin mukaan yksi ensi vuoden haasteista on mehustamon käyntikauden pidentäminen. Laitteisto käy esimerkiksi raparperimehun tekemiseen. Sitä kokeiltaneen ensi keväänä.

Mehustamo lopetti muiden kuin kartanon omien hedelmien mehustamisen tältä syksyltä lauantaina. Seuraavaksi mehustetaan loput omista hedelmistä. Sen jälkeen on vuorossa oman mehun saaminen myyntiin muun muassa vähittäiskauppoihin ja ravintoloihin.