Jäteautojen liikenne vähenee kaiken aikaa Sastamalassa. Kuljetusliike Finskan uusimmassa autossa on jo kolme erillistä säiliötä. Kertakäynnillä tyhjennetään niin sekajäte-, pakkausmuovi- kuin biojäteastiakin. Toimitusjohtaja Timo Finskan mukaan usean säiliön jäteautot ovat tulevaisuutta.
Hän korostaa, että jätejakeet pidetään todella erillään ja hyödynnetään kukin tavallaan. Pelot siitä, että jätteiden lajittelu olisi turhaa ja jätteet kipattaisiin kuitenkin samaan paikkaan, eivät hänen mukaansa perustu todellisuuteen.
Asunto-osakeyhtiö Puistolinna Puistokadun ja Lapinmäenkadun risteyksessä ryhtyi lajittelemaan jätteensä peräti seitsemään jakeeseen kevättalvella. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan Vesa Kulmalan mukaan aluksi lajittelussa oli monilla totuttelemista. Nyt homma alkaa kuitenkin vajaan puolen vuoden harjoittelun jälkeen sujua.
Kulmala arvioi lajittelun olevan lopulta jopa edullinen ratkaisu. Asukkaiden ei enää tarvitse viedä kierrätettäviä jätteitä itse kotipihaa kauemmas. Suurin etu uudessa mallissa on kuitenkin ilman muuta sen edullisuus ja tarkoituksenmukaisuus koko yhteiskunnan kannalta. Kaikki se kierrätetään, mikä on mahdollista.
Asunto-osakeyhtiö Puistolinnan sekajätteen yhtäkkinen väheneminen kertoo todella isosta muutoksesta. Aiemmin taloyhtiön pihassa oli kaksi 660 litran sekajäteastiaa, jotka tyhjennettiin viikottain. Nyt pihassa on yksi 240 litran sekajäteastia, joka tyhjennetään joka toinen viikko.
Iso etu monelle asukkaalle on toki sekin, että käytännössä kaikki pakkausjätteet saa saman tien ulos kodista haisemasta ilman, että ne päätyvät sekajätteeksi. Oma autokaan ei haise kierrätyspisteeseen vietyjen pakkausten jäljiltä. Enää käytettyjä pakkauksia täynnä olevia pusseja ei myöskään unohdu auton takaluukkuun.
Timo Finska kertoo, että kierrätettävien pakkausten kerääminen kodin kulmalla oleviin astioihin ei enää ole edes yksinomaan taloyhtiöiden etuoikeus. Yhä yleisempiä ovat kolmen tai neljän omakotitalon kimpat. Yhteisiin astioihin kertyvät tällöin koko kujan tai puolen kujan talojen paperit sekä pakkausjätteet eli lasit, metallit, muovit ja pahvit.
Kierrätettävien jakeiden poistuminen sekajätteen joukosta vähentää sekajätteen muodostumista roimasti, joten astian tyhjennysväliä voi pidentää neljään tai erityisjärjestelyin jopa kahdeksaan viikkoon.
Kunhan paikat jäteastioille kyetään naapureiden kesken sopimaan, ei ongelmia juuri ole. Kierrätettävien pakkausten keräysastioiden tyhjennysväliä ei ole säännelty, joten liian usein astioita ei ole tarpeen tyhjentää, eikä kiistaa laskujen maksamisesta synny, kun jokainen kimpan osakas saa oman laskunsa.
Ylittämätön ongelma ei ole edes biojäteastioiden tyhjennysväli, joka viiden tai sitä useamman asunnon yhteisellä astialla on normaalisti yksi viikko. Biojäteastiankin tyhjennysvälin voi näet pidentää neljään viikkoon hankkimalla tuulettuvan astian, jossa biojätteet alkavat kompostoitumisensa.


